Online video: Wat ga jij er mee doen?

Video’s zijn tegenwoordig het medium online. En dat is natuurlijk niet gek, want we hebben steeds minder tijd en aandacht voor tekst. Om dus echt iets over te brengen bij je doelgroep kun je veel beter beeldmateriaal gebruiken. Om je te laten zien hoe je video kunt inzetten als marketingtool zal ik in deze blogpost verschillende vormen toelichten aan de hand van voorbeelden. Maar om nogmaals de relevantie van video te benadrukken volgt hieronder allereerst een kort filmpje dat dit haarfijn toelicht.

Cijfers
Video’s zijn dus effectief, maar hoe drukt dat zich precies uit in cijfers? In het onderstaande filmpje worden verschillende cijfers uit 2016 met betrekking tot video marketing toegelicht.

Toepassen in praktijk
In de praktijk kun je video’s voor verschillende doeleinden inzetten. In deze blogpost behandel ik de meest voorkomende, maar uiteraard kun je met een creatief idee ook zelf bedenken waar je het nog meer voor zou kunnen inzetten (Groot, 2014).

Een product of dienstvideo – met als doel sales
Deze vorm van video wordt veel in de praktijk toegepast, want hoe kan je een product of dienst beter verkopen dan door het te laten zien? Zo kun je een mooie video maken waarin je uitlegt hoe jouw product of dienst werkt en eruitziet. Bedenk hierbij telkens: wat wil mijn klant zien? Kan het product iets unieks? Demonstreer het dan bijvoorbeeld. En niet geheel onbelangrijk: wees origineel!

Introductievideo – met als doel vertrouwen winnen
Met deze vorm van video laat je als bedrijf zien wie je bent en waar je voor staat. Uiteraard wel volledig vanuit de betekenis die je voor de potentiele klant hebt. Wanneer goed uitgevoerd kun je hiermee vertrouwen winnen bij potentiele afnemers, waardoor zij eerder bereid zullen zijn tot een aankoop of het achterlaten van een emailadres.

Instructieve of educatieve video’s – met als doel het delen van kennis
Ben je als bedrijf ergens heel goed in? Of kun je mensen iets goed uitleggen of voordoen? Deel deze informatie dan in de vorm van een video. Op deze manier kun je een fangroep opbouwen en autoriteit uitstralingen naar je doelgroep. Dit kan helpen met het winnen van vertrouwen bij potentiele afnemers. Maar naast autoriteit uitstralen kun je er ook sympathie mee winnen bij je doelgroep, doordat je ze een leuke inspirerende video levert waar ze echt iets mee kunnen.

Klanttestimonials – met als doel vertrouwen winnen
Tevreden klanten zijn voor ieder bedrijf belangrijk, maar ze kunnen ook voor hele waardevolle content leveren. Vraag zo’n tevreden klant bijvoorbeeld eens om te vertellen wat hij/zij zo fijn aan jouw product of dienst vindt en maak hier een video van. Deze video’s kunnen andere mensen helpen met het maken van een beslissing. Sociale bewijskracht is immers niet voor niks een van de 6 beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini (Coster, 2016).

Entertainment- met als doel sympathie winnen
Naast al de eerdergenoemde voorbeelden kun je natuurlijk ook kiezen voor een heel amuserend filmpje met als doel het winnen van sympathie bij de doelgroep. Waar deze video over gaat maakt eigenlijk niet uit als het maar leuk, origineel en creatief is. Het delen van iets waar je heel erg trots op bent is bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van zo’n video.

Conclusie
Ben je geïnspireerd geraakt? Ga dan zelf aan de slag met een idee en vergeet niet goed in kaart te brengen voor wie je deze video gaat maken. Want wat jij misschien graag wilt vertellen hoeft nog niet per se iets te zijn waar je klant op zit te wachten. Wees daarnaast authentiek en origineel en doe iets waar je als bedrijf goed in bent. Ik wens je veel succes!

Groet,

Laura Vogel
-The social bird

Bibliografie

Coster, M. (2016, September 2016). De Beïnvloedingsprincipes van Cialdini. Opgeroepen op December 12, 2016, van Website van Marketingfacts: http://www.marketingfacts.nl/topic/de-beïnvloedingsprincipes-van-cialdini

Groot, M. d. (2014, Augustus 1). De 5 meest gebruikte vormen van online video marketing. Opgeroepen op December 2016, 12, van Website van de groot online consultacy: https://www.dgoc.nl/de-5-meest-gebruikte-vormen-van-online-video-marketing/

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s